Op en neer rond Blaimont in de "Haute Meuse"
Ter voorbereiding van onze reis naar Ladakh zochten we een plaatsje waar we redelijk wat op en neer konden wandelen en liefst ook nog met een beetje hoogte niveau en een beetje steilheid. Via een gids "Lannoo's: Avontuurlijk wandelen in de Ardennen" vonden we een plaatsje langs de Maas waar je toch redelijk op en neer kunt wandelen. Dat is rond Blaimont, waar je gedurende de wandeling van toch wel een 18Km meerdere malen de flanken van de maasvallei kunt afdalen en beklimmen.
Blaimont zelf, blijk een dorpje te zijn enkel voor vakantie doeleinden. Je kunt er wel ergens naar het toilet mits heel vriendelijk te vragen, maar om iets te drinken of te eten na de wandeling, hoef je er niet te zijn. Tenzij je lid bent of je hebt er een kamer geboekt in het plaatselijke hotel, in beheer van een noorderbuur.

Nu, we zijn er naartoe gegaan om te wandelen en ons te amuseren.
De tocht begint van af het kerkje van Blaimont met een afdaling door een overgang van weiden naar bossen die een mooie schakering geven in het landschap. Her en der nog een natuurstenen omwalling van de tuinen. Ik denk dat in het najaar, er een kleurenpracht moet zijn. Even uitproberen ...?

Aan het "Domain du Bonsoy" wandel je een paar visvijvers voorbij waarna je langs een riviertje naar de Maas afdaalt. Tot aan de eerstvolgende klim wandel je langs een stukje van de Maas wat niet wordt bevaren. Door het eilandje in het midden van de Maas zou je haast denken dat je helemaal niet langs een grote stroom wandelt.
Voorbij dit eilandje maak je langs een pad de eerste stevige klim de flank op. Er vloeit een stroompje tussen de bomen rechts aan je voorbij. Af en toe werpt een zonnestraal een helder licht op een klein watervalletje en laat je genieten van een mooie lichtspeling waarbij je eventjes kunt uitrusten. Een geel vierkant een groene ruit of een blauwe figuur afgewisseld met een lettermarkering bepalen de wandelroute en heb je dus wel nood aan een goede beschrijving of een wandelkaart om je weg te vervolgen. Later op de dag, zal je eventjes en vanaf dit punt een klein stukje van de afgelegde weg, terug zien.
Hier boven aangekomen, gaan we links terug naar beneden. Langs dit pad wordt je af en toe gedwarsboomd door jawel, omgevallen bomen en moet je dus soms eens diep door de knieën of moet je erover of er rond. Maar dat houdt de mens fit. Op het einde van de afdaling vloeien het pad en het stroompje samen en moet je soms eens een apentoer uithalen om je weg verder te zetten. Carmant aan deze plek zijn de mooie planten die in de vochtige hoekjes tussen de varens groeien.
Tijd om de innerlijke mens te versterken. Voorbij het restaurant, kan je op de banken je bookes verorberen met zicht op de gebouwen van Waulsort aan de overkant van de Maas. Genieten van het waterleven hoewel het in de zomer er misschien nogal luidruchtig kan aan toegaan in de plaatselijke jachthaven.
Hopelijk heb je lekker gegeten en ben je uitgerust, want er komen nog enkele ups en downs op je af. Voorbij de drie oude beuken gaan we terug bergop, je kunt natuurlijk ook het pad rechtdoor langs de Maas volgen, wat aan te raden is voor de mensen met kinderwagen.
Dus, we volgen nu het pad bergop langs een verweerd en bemost stenen kruis. Boven kan je genieten van de vergezichten over Maas en omgeving. Een van de meest voorkomende zichten op het web is wel deze met een beeld van de bocht in de Maasvallei rond Waulsort. We vervolgen de GR-route die meandert boven op de helling tot aan de ruïne van "Chateau Thierry". Je kunt wel een kijkje nemen in deze oude ruïne, die voor groot deel ontoegankelijk is. Het is zeer vervallen en soms wel gevaarlijk op bepaalde plaatsen. Maar, op een zonnige dag, kan je bij een potje koffie (die je zelf meebrengt natuurlijk) van de rust genieten die deze oude plaats uitstraalt. En heb je geluk, dan wordt je vergezeld door een fluitconcertje van de plaatselijke bewoners.
De weg echter vervolgt juist voor de ruïne, rechts naar beneden langs een pad met oude Buxus. Op het einde dit pad, kom je aan op de weiden langs de Maas. Geen paniek, de koeien die in de weiden lopen zijn echt niet verwonderd die tweebenige dieren voorbij te zien stappen. En zoals wij hen keuren, doen zij waarschijnlijk juist hetzelfde met ons. Dus een paar 100m door deze weilanden tot aan een omzoomd weggetje van allerhande struiken en bomen, waar je op terecht komt via een paar sasjes.
Eventjes een pauze en genieten van het zicht en de rust van de omgeving voordat we terug bergop gaan.
Boven aangekomen lopen we over een aardeweg richting Flamignoul en op de T naar het zuid-westen over een asfalt en beton weg terug naar het eerder vernoemde punt waar we een klein stukje tot aan het riviertje afdalen. Langs deze weg heb je mooie Meidoorn bomen en een wijds zicht over de akkers en weilanden en in de verte Flamignoul.
Als je rond Pinksteren gaat, kan het gebeuren dat langs deze weg een "kleiduifschieting" doorgaat. Indien dit zo is, volg je de aardeweg naar links tussen de akkers en wanneer die weg een haakse naar links maakt, neem je de aardeweg naar rechts die op de hoek van het bos uitkomt. Van ver zie je al een boom met daarop 2 wegwijzers "Cascatelles en Bonsoy" genageld. Je volgt het pad langs en door het bos voorbij een alleenstaand huisje op een open plaats in het bos. Wanneer je pad een riviertje kruist, zal je wel herinneren dat jer er die morgen ook het gestaan. Ga je rechts naar boven dan zit je terug op het goede pad om de toer nog eens te doen. Hier ga je echter naar links en kruis je het riviertje.
Op andere dagen ga je gewoon rechtdoor en na een korte fikse afdaling, kruis je het riviertje en vervolg je je weg direct naar links bergop. De wegmarkering is hier een blauw vierkant op de stammen geschilderd. Enkele tientallen meter verder, gaat een paadje direct naar rechts omhoog en kom je op een weiland uit. De weg gaat verder langs dit weiland tot aan de baan de N989 Hier ga je naar rechts richting Blaimont.
Op de kruising van de N989 en N915 kan je nu twee richtingen uit. Rechtdoor ga je direct naar Blaimont langs een rustig verharde weg. Eventjes naar links en dan een veldweg aan de rechterkant van de N915 in, maak je nog een extraatje op deze tour. Deze weg gaat in de richting van het domein "Les Etoilles". Het pad loopt bijna tot aan het domein, waar je eens voorbij de brug, over onzichtbare paadjes terechtkomt op een steenslag weg die langs de Maas verder loopt. Dit pad vindt je nergens op een topokaart, maar ze ligt er. Daarom is het ook goed opletten, want na 1370m moet je aan een merksteen, plots rechts voor de laatste maal de flank op. Redelijk steil is het, want het pad zig-zagt omhoog en het eindpunt is een draaihekken waardoor je in een weide uitkomt. Langs de omheining ga je linksaf richting het dorp. Na nog een blik in de verte, kom je terug aan je vertrek plaats, het kerkje van Blaimont.
We hadden een leuke wandeldag en onze spieren zijn weer een beetje bij getraind.

Indien u beschikt over de Cd-rom of Dvd van het NGI, dan kan ik u van deze wandeling de tochtdata doorsturen.