In Frans-Vlaanderen, traject Cassel-Oost.

September 'O6 "Cassel-Est"

Zondag 10/09 was mooi en zonnig

Met het museum achter u gaat u rechts in de richting van de Onze-Lieve-Vrouw kapittelkerk daterend uit de XIIe., herhaalde malen heropgebouwd als gevolg van branden, bombardementen en uitbreidingen.
Kijkend naar het kerkportaal, gaat u rechts door het kleine steegje waarna u uitkomt op de walmuur.
Zodra u onder, een uit cement gebouwde voetgangers brug in de vorm van een boomstam passeert, daalt u stijl af waarna u linksaf de chemin du Tilleul neemt. Voorbij de sportzaal gaat u naar links. Deze oude Romeinse weg naar Aire kruist de Leie aan de brug van Thiennes. Deze is groot,zij meet 8,5 bij 15 meter.
Let tijdens de afdaling op de kapel van OLV der Mirakels met zijn dubbele barokke puntgevel en zijn schuilplaats voor de pelgrim. Rechts komt u in het dorp Oxelaëre.

Oxelaëre zou koeweide betekenen. Volg de markeringen zigzagend over een oude romeinse weg om vervolgens Saint-Marie-Cappel te bereiken. Merk de vele beekjes – stroompjes – op bij het afdalen van de berg in de richting van de Peene. De bron van deze laatste ontspringt nabij het dorp en mond uit in de IJzer ten noorden van Wormhout.

Vanuit Saint-Marie-Cappel volg je de aanduidingen die je over de RD916 naar Saint-Sylvetre-Cappel brengen. Steek de drukke RD916 voorzichtig over. De weg loopt verder door een ijzeren hekken, die u terug sluit van zodra u binnen bent. U loopt hier door een appelhaard waar u op het einde de weg naar links neemt.
Dit is een stuk oude Romeinse weg van Cassel – Caëstre een versterkte plaats en verder naar Estaires. In Estaires was er een aftakking naar Bavay – Bagatum, hoofstad van de Nerviërs en een andere naar Arras – Nemetacum hoofdplaats van de Atrébates. Deze zonder twijfel veel gebruikte weg onthulde tussen Strazeele en Vieux-Berquin twee bovenelkaar liggende banen met een tussen afstand van 0,60m. Deze werden gebouwd uit ijzerhoudende breukstenen afkomstig uit de Vlaamse (Ardennen) bergen. Peilingen toonden 19m brede kuil/gracht aan.
Rechts via de asfaltweg gaat u naar Terdeghem waar u tussen een dubbele Meidoornhaag aan de kerk arriveert.

Rond de kerk ontdekt u huizen in lage Vlaamse bouwsteil met verniste dakpannen.
Volg de bakens en loop langs een molen Haute Rome waar u bij een kapel, op de departementele weg uitkomt. Deze oude Romeinse weg verbind Brugge (Brussiae) met Kortrijk (Cortoriacum) via Steenvoorde – steenslag oversteek – en Poperingen.
De heer Pigault de Beaupré ontdekte, via opgravingen in de omgeving van Steenvoorde , een weg met een 0,20m dikke laag van gesteente uit Cassel gemengd met ronde keien, zoals de vroegere steene straete.

Aan de Moye beque straéte gaat u naar links. Bemerk onderweg, twee traditioneel gebouwde boerderijen, die onder een hoek van 90° staan ten opzichte van de zon om 10u, dus eigenlijk in Zuit-oostelijk richting en omringt kasteel weide.

Kruis de RD 137 en geniet van een rijke streekgebonden botanische weg – Meidoorn, Zwarte els, Spaanse aak , Rode kornoelje, etc. Bijgeplaatse plaatsje geven je de Franse, Latijnse en nederlandse beschrijving. Volg de wegaanduiding en loop aan de rechterkant van de RD 916 om vervolgens aan de linkerkant van de weg omhoog te klimmen naar het centrum van Cassel. Er volgt een sterke stijging. Ga langs de Chemin du Chapitre over de ijzergoudende kaseistenen aand de Kapittelkerk om vervolgens links op de grote markt terecht tekomen.

Balisage Autour du Castellum-est Randonée Pédestre autour de Cassel