Clairmarais, Le sentier de la Cuvette.

Januarie 'O7 "het pad rond de kom"

Vrijdag 19/01/07 de eerste wandeldag van het nieuwe jaar.
We hadden tijdens onze vorige wandeling aan de Kasselberg een gidsje met verzamelde wandelingen in "Le parc naturel rťgional des Caps et marais d'Opale" meegenomen.
De eigenlijke tocht is 14,5Km lang en aangeduid met een gele rechthoek. Soms voeg je je bij de GR128 die hier de streek doorkruist. Op de Kasselberg zijn we deze ook tegen gekomen.

Vertrekpunt van deze wandeling is het infocentra "La maison du Rommelšere" in Clairmarais.
Huize Rommelšere is de infocenter voor het gelijknamige reservaat wat voor een groot gedeelte uit water partijen bestaat. Dit reservaat is open vanaf april tot eind september en men kan er een geleid bezoek aan brengen. Dit zou dan de wandeling 2Km langer maken.

De tocht ...
Voorbij het reservaat, komt men in het waterrijke gedeelte van de wandeling die zich ten NO ervan uitstrekt. De verschillende waterpartijen die je langs dit gedeelte ziet, zouden turfkuilen zijn die soms tot 7m diepte gaan. Vaak zie je ook nog platbodems liggen. De bewoners gebruiken deze platbodems(bachutes) omdat dit het enige vervoersmiddel is waarmee ze hun verschillende akkers kunnen bereiken.
Enkele groepjes Wilde- en Knobbelzwanen brengen er hun winterperiode door. Toch wel prachtige vogels ... mooi in het landschap zijn de vele wilgen die her en der verspreid staan, met hun naakte takken naar de wolken reikend ...
Eens door voorbij het waterrijke gebied waar veel aan groenteteelt gedaan wordt, veranderd het landschap ook plots. Waar je zojuist via paadjes en veldwegen de streek verkende, is het nu vooral de beurt aan beton en asfalt. Het landschap wordt nu gedomineerd door akkers en weilanden. Vooral opletten dat u de weg niet verliest want de markering is soms zoek. Als je een goede oriŽntatie hebt, kan dat het probleem verminderen.
Dit alles tot je de D209 kruist die naar Clairmarais voert. Hier ga je voorbij een overbrugging van een beek direct links af en wandel je tot aan het bos rond een veld waar je aan het bos van Rihoult "La FŰret domaniale de Rihoult" komt. Dit bos wordt doorkruist door verschillende wandelwegen en zijn zeer duidelijk aangegeven.
Het bos zou ooit de voorraadschuur van Julieus Caesar zijn geweest, waar hij zijn hout haalde om de schepen te maken die hem naar Engeland brachten.
Als je in een natweer periode via deze weg in het bos komt, zorg er dan voor dat je ofwel laarzen of je hetten aan hebt. Want het slijk spat tot aan je oren als je een beetje geweldig in het rond springt.
Bij het verlaten van het bos, zie je in de weiden links van je een stuk van een oude ruÔne staan. Dit zouden resten zijn van een cisterciŽnabdij van OLV uit 1140. De abdijhoeve uit de 12e kunt u nog aanschouwen waar een toegangspoort uit de 17e doorgang verleent.
Voorbij de kerk rechts af waar je al bochtend je weg vervolgt, kom je terug bij de start plaats aan het reservaat in Clairmarais