Furfooz, de Lesse flanken op en af

Zondag 04 november, een rondje modderen nabij Furfooz

Een leuke 10km lange wandeling die in hoofdzaak over bospaden, veld- en boswegen loopt. Soms serieuze klim en/of afdalingen en reken er ook mee dat het in vochtige periodes zeer glibberig en soms zeer modderig kan zijn. Is niet geschikt om met een kinderwagen te doen.
Ons vertrekpunt was de parking van het natuurpark van Furfooz. Je kan ook via het station van Gendron/Celles.
Dit park is geklasseerd sinds 1980 en bevat enkele Romeinse resten van gebouwen. Het badhuis is herbouwd, waardoor je het in zijn volledige glorie kan aanschouwen. Voor de rest staan er op de kam nog enkele oude muren en een grondvest van een woning. De afdaling naar de Lesse gaat voorbij enkele grotten waaronder één mooie die je een zicht heeft op de Lesse. Het is, mits een kleine vergoeding, de moeite waard om dit park te bezoeken of als doorgang te gebruiken naar het wandelpad.
Beneden gekomen kan je eventjes verder stroomafwaarts de cafetaria bezoeken.

De route ...
... volg je hier stroomopwaarts langs de oever van de Lesse, die je al kronkelend tot bij een tunnel brengt die je links onder de spoorwegberm volgt. Loop je hier echter rechtdoor dan kom je bij het NMBS station van Gendron/Celles.
We gaan door de tunnel en beginnen direct aan een stevige klim waar je boven op een veldweg komt. Eventjes repo en een slok water. We vervolgen onze weg in NW-richting en blijven op deze veldweg tot we in Furfooz aankomen. Geniet hier van het mooi wijds en glooiend landschap en de verschillende boerderijen. Dominerend in het landschap is de hoeve met plaatsnaam "Sure" op 294m hoogte.

In het dorp aangekomen ga je bergop richting de kerk. Ga je bergaf, dan kom je terug op de parking van het park. Een 100m voorbij de kerk kom je aan een rondpunt waar je het asfalt baantje links volgt.

Verder op deze weg kom je aan een Y-splitsing waar rechtdoor een privé weg is. We gaan dus links en een eind verder kom je aan een view-point van "Roche de la Chandelle" waar je een prachtig zicht hebt op de Lesse en de erom liggende kliffen. Geniet van het uitzicht.

Een goede plaats om je picknick te gebruiken en een rustpauze in te lassen. Er is geen bescherming bij de afgrond. Ga je dus te dicht bij de rand want je kan er een lelijke duik in de diepte maken. Vroeger werden deze kliffen gebruikt om aan rotsklimmen te doen.

Nu kunnen we verder. Een 100m verder in het bos zie je een pad links van de weg. Deze volgen we tot we uiteindelijk beneden aan de Lesse komen. We gaan richting de spoorwegbrug waar we aan de achterzijde opklimmen om dan de Lesse te overbruggen en aan de overzijde weer naar beneden.

We lopen terug naar de gebouwen en gaan dan op de weg linksaf bergop tussen de bebouwing. Een 100m verder, nemen we de asfaltweg die rechts naar boven loopt. Hier genieten we weer van het landschap, met in deze tijd van het jaar een grote kleurschakering van geel, rood & oranje.

Aan de hoeve die zich rechts van de weg situeert volgen we verder de asfalt links naar beneden tot we aan het brugje komen die over de "Ri de Vesse" ligt. Hier duiken we terug links het bos in. Kan zeer modderig zijn.

Een paar 100m verder, zie je over de "Ri de Vesse" een brugje waarmee we de overzijde van het stroompje bereiken en het smalle pad verder stroomafwaarts volgen. Halfweg zijn er nog enkele grotten die men kan bezoeken. Maar wel zoeken hé.

Beneden, gaan we rechts verder en vervolgen onze weg tot we aan de overzijde van de Lesse de cafetaria zien. We zoeken een plaats om de Lesse te doorwaden. Wij hebben niet direct iets gevonden, waardoor we de baan verder volgden tot aan het station van Gendron/Celles kwamen. Misschien is een oversteek in de zomer wel mogelijk.

Over de brug bij Gendron/Celles, gaan we direct links en over de open plaats zie je de veldweg, die je uiteindelijk bij het cafetaria brengt. Je zult merken dat je voor een stuk dit pad al hebt gevolg in het begin van de wandeling.
Je kan nu terug het park in, maar het is ook mogelijk om de weg langs de cafetaria te volgen waarna je uiteindelijk terug op de parking aankomt.

Einde van een mooie wandeldag.

Opmerking:

Je kan ook met de trein naar Gendron/Celles en vanaf het station de wandeling starten. Loop tussen de Lesse en de spoorweg stroomafwaarts tot je bij de tunnel onder de spoorwegberm komt.

Indien u beschikt over de Cd-rom of Dvd van het NGI, dan kan ik u van deze wandeling de tochtdata doorsturen.