GR125: Godinne - Dinant, een prachtie boswandeling over paden en landwegen

01/10/06 Godinne - Dinant: 21 Km

Deze wandeling loopt over bospaden en veldwegen en de helft ervan in bosrijk gebied. Van de totale afstand is ongeveer een derde over asfalt. Het is een echt prachtige natuurlijke omgeving waardoor je wandelt en niet geschikt om met kinderwagen te doen. Bij regenweer, zal je hier en daar zeer goed moeten opletten om niet uit te schuiven en dan meters lager te stoppen.

We starten met een lange stijging door het bos naar “Château de Tricointe” om dan een scherpe afdaling naar de steengroeve van “Gayolle”. Deze afdaling is bij regenachtig weer nogal gevaarlijk. Terug boven, heb je een mooi gezicht op de zandgroeve en juist niet op “Yvoir”. We stijgen terug tot op 260m nabij “Evrehailles”

Er zijn enkele plaatsen waar je een mooi zicht hebt over de Maas en zij dalen. Eén ervan is van op de ruïnes van de versterkte vestiging “Poilvache” oorspronkelijke benaming was: “Méraude”, daterend tussen de 13de en 15de eeuw gelegen op een hoge kalkrijke heuvel die de vallei van de Maas tussen Dinant en Namen domineert. In de 13de eeuw was het een welvarend dorp met een opp. van ruim 2,5ha. Momenteel zijn er renovatie werken bezig die, van zodra volbracht een beeld moeten geven van de grootte van deze vestiging, die in die tijd zijn eigen munt had.

We zijn midden in het jacht seizoen en het bosgebied aan de rechterzijde van de ruïnes tijdens de afdaling zijn verboden voor het publiek.
Blijkbaar loopt er een pad dwars door dit bosgedeelte, die voorkomt in het boek “Avontuurlijk wandelen in de Ardennen” uitgegeven door Lannoo. Er is geen toestemming aangevraagd door de uitgever om alsnog deze doorgang te gebruiken.
Houx: even voorbij de kerk rechtsaf (richting Dinant), moet je na cc 200m op een open plaats rechts door een boerderij om vervolgens achter een openschuur het pad verder te volgen.
Hier gaan we terug omhoog naar 250m richting “Awagne” om vervolgens door een mengeling van bos en grote weilanden af te dalen naar de steengroeve van “Montorgueil” en de weg volgen door het fabrieksdomein en dan voor de weegbrug een smal pad langs de N948 volgen om nabij de “Abdij van Leffe” in Dinant aan te komen.


Za/Zo/Vak.
xx:22 Dinant -> Godinne / xx:27 Godinne -> Dinant

De wandeling gestart vanuit Godinne omdat het goed uitkwam met de trein. Er is nl een verbinding vanuit Dinant om xxu21 en een verbinding vanuit Godinne om xxu28.

Indien u beschikt over de Cd-rom of Dvd van het NGI, dan kan ik u van deze wandeling de tochtdata doorsturen.