Parc Naturelle de Viroin-Hermeton, de streek van Viroinval

Juni'06- Van Olloy/s Viroin naar Oignies-en-Tiérache en terug: 16Km

In het Waalse gedeelte loopt de GR12 van Brussel(Ukkel) naar “Moulin Manteau” door het “Parc Naturelle de Viroin-Hermeton”. De dorpjes “Olloy/s Viroin” en “Oignies en Tiérache” liggen op zijn weg. Over bijna de volledige wandeling zijn we vergezeld van het kabbelende water van de “Rau de Nouée” en op onze terugweg iets voorbij “Oignies” de “Rau de l'Haireu”.

Je komt er: N5 Charleroi – Phillipeville-Couvin / N99 oostelijke richting naar Viroinval.
Vertrekplaats: Kerk van Olloy/s Viroin

Eens voorbij de overweg, zo'n 70m volg je de grindweg aan je rechter zijde en kom je al vlug in het bosrijk gebied tussen Olloy/s Viroin en Oignies-en-Tiérache.
Waarschijnlijk zijn er niet zoveel forellen meer in de beekjes, want na ongeveer 1km kom je drie grootte vijvers tegen op een privé domein, die gevoed worden door de “Rau de Nouée”.
Het wandelpad volgt de beek en even verder komt je op een mooi open plaatsje waar de “La Taille Hennon” in de “Rau de Nouée” uitmond.
In “Baraque du Roquet” moet de GR een paar kronkels maken daar het pad deels weggespoeld is door de beekjes en via boomstammen en paletten kan je verder op de vaste ondergrond.
Na ongeveer één Km wordt het pad een klein beekje waar je naar boven moet om via de brandweg door te gaan tot “Mariefontaine” waar een bordje aanheeft dat je op 290m hoogte bent.
Hier kan je je weg op de beton rechtdoor vervolgen en langs de “Rau de Nouée” verder gaan naar Oignies de GR volgt hier het pad links omhoog in een bijna rechte lijn naar het dorpje. Wij dus verder via de GR12 en rond de middag waren we aan het kerkje van Oignies waar we onze lunchpakket hebben verorbert. Een rustig plaatsje die ligt te wachten tot de zomer recreanten komen.
Terug naar vertrekplaats op eigen houtje. We konden eventueel de gemarkeerde routes volgen maar wat is er leuker dan op stap gaan en via de kaart een weg zoeken?
Op stap gaan met de kaart en een weg zoeken nartuurlijk. Hé

Aldus, vanaf de kerk van Oignies volgden we enkele honderden meter de N990 in noord-westelijke richting tot voorbij een groep masten waar een overgroeid pad rechts van de weg afloopt. En komen we aldus in het gebied van “Les Taillettes. Je kon wel zien dat het overvloedig geregend had de laatse weken en maanden. De vlakte waar het pad doorloopt is één zompig gebied en de weg over enkele 100den meter zichtbaar onder de wateroppervlakte waardoor we de verhoogde smalle bermen dienden te gebruiken tot we terhoogte van “Baraque Djan Nisot” terug vaste voet hadden. Vanf hier volgen we de “Rau de l'Haireu” to Olloy/s Viroin. Terhoogte van “Taille aux Carmes” kom je terecht op een verharde grindweg die een deel is van de gemarkeerde route rond Olloy/s Viroin.

De tocht is 16,7Km.
Namen zijn NGI plaatsnamen.

Indien u beschikt over de Cd-rom of Dvd van het NGI, dan kan ik u van deze wandeling de tochtdata doorsturen.