De Vlaamse Ardennen

17 september '06 - Schorisse in de Vlaamse Ardennen: 13Km

Wandeling van ca 13km. Bij vochtig weer niet geschikt voor wandelaars met kinderwagen. Er is een alternatief op het smalste stuk van de route.

De grootste troef van de wandeling is het prachtige landschap in het heuvelachtige gebied van Maarkedal. Een mineur is dat het 3/4de van het parcours over asfaltweg loopt. Een verademing is; het bospad langsheen het natuur reservaat het "Burreken", een pad tussen prikkeldraad waar je toch wel goed moet oppassen bij nat weer, het bospad in het staatsbos "Bos-te-Rijst" en nog een paar verharde veldwegen.

Schorisse, ligt in een golvend reliŽf met vervallen tussen de 30 en 120 meter waar de Maarkebeek door loopt. Het ontleend blijkbaar zijn naam aan het vochtige, schorre-achtige gebied dat langs de beek ligt. Bekende personage is Omer Wattez, vader van de "Vlaamse Ardennen"

Het pad langsheen het Burreken, is zeker bij vochtig weer, op sommige plaatsen een uit-schuiver. Wanneer de weg in het bos komt, is het gemakkelijk wandelen over een goede landweg die aan het einde de "krombeek" kruist en waar je het bos terug verlaat.

Bos-ter-rijke is een typisch bos (26 ha groot) van de Vlaamse Ardennen die je na cc 2km doorgelopen ben. Langs het pad staan een paar overdekte rustplaatsen, waar de kinderen kunnen spelen. Op de tweede staat een open afdak waar de jonge stengels van esdoorn al op het dak groeien.Reuzenbovist - Langermannia gigantea


Onderweg zagen we in de weiden een van de grootste paddestoelen die in ons land voorkomen; de "Reuzenbovist - Langermannia gigantea". Komt vooral voor in humusrijke bodem.