Wandeling rond het meer van Virelles

06/01/2008 Promenade "Entre les Lacs" - Virelles: 21 Km

De parkeerplaats aan het natuurreservaat van Virelles is een goed begin.
We hadden een prachtig zicht over de volledig meer, waar de Knobbel- & Wilde zwanen in de zon baden naast verschillende andere eenden soorten.

Eens voorbij het dorp, we vertrokken in westelijke richting, Longtinchamps, Les Mots, Beauchamp wandel je op een veldweg die je langs het bos van "Les mots” voert. Langs deze weg heb je een prachtig overzicht op de lager gelegen weilanden. Nabij Beauchamp is er een mooie rustplaats waar je kan genieten van het zicht op diezelfde weilanden.

Van hieruit gaat het in noordelijke richting naar "Bois Robert" waar je nabij een kennel verder loopt op een betonnen pad. Let op de markering met de gele rechthoek want deze gaat plots terug in zuidelijke richting en wordt je op een bepaald moment een beetje her en der door "Bois Robert" gestuurd. Vervelen doet het niet want dit bos is zeer prachtig.
Het "Bois Robert" gaat over in "Bois de Virelles" en zien we voor we in oostelijke richting verder gaan, tussen de bomen" de weilanden die we enkele uurtjes voordien hebben bewonderd van op de rustplaats. In het bos ontdekken we enkele houten barakken met daarbij een paar mooie petanque banen. Waarschijnlijk een verzamelplaats in de zomer van de plaatselijke petanque liefhebbers.
Van hieruit gaat het in rechte lijn in noordoostelijk richting tot aan de weg "Virelles – Froidchapelle". We nemen het pad aan de overkant van de weg in de richting van "Virelles" (zuidelijk). Jammer genoeg waren we verplicht om de openbare weg te gebruiken. Op het moment van de wandeling waren de naaldbomen langs de weg omgehakt en was het pad overdekt met afgeknakte takken en onzichtbaar gemaakt door tractor- en rups sporen. Gelukkig duurde dit wandel stukje niet te lang want er rijden nogal wat snelheidsduivels op deze verbindingsweg.
We slaan af in Noordoostelijk richting naar "Ferrières" en even voorbij "ferme de la Grande Ferrière" in oostelijke richting een veldweg te volgen en aan de andere zijde van "Etang de Virelles" uit te komen. In de weiden voorbij de bocht, stonden enkele runderen waarvan we niet direct de naam weten.
We kaarten nog even na bij een heerlijk appelgebak en een kop koffie in de cafetaria van "L’Aquascope". Dit natuurreservaat is het bezoeken waard en zal in elk seizoen zeker ies te bieden hebben.Een wandeling gevonden op de site van Toeristische federatie Henegouwen Het is de moeite om het Natuurreservaat Aquascope te bezoeken waard

Indien u beschikt over de Cd-rom of Dvd van het NGI, dan kan ik u van deze wandeling de tochtdata doorsturen.