Camí dels bonnes hommes

za 14/07: Aankomst in Montségur


  • Foix
  • Montferrier
  • Le Pog
  • Montségur
1. Montségur (690m)

Met de nachttrein naar Foix en dan ...

Niet op gelet dat we bij aankomst de 14de juli waren. Geen vervoer in Frankrijk op deze nationale feestdag. Dus maar een taxi besteld naar Montferrier waar we bij wijze van inlopen, terwijl allen nog in hun bedje lagen, naar Montségur op stap gingen.

Montferrier is een idyllisch dorpje waar de Touyre door vloeit.

Langs het Gr-pad was het rustig lopen en zagen we op een gegeven moment de top van de "POG" tussen de bladeren opduiken.
Terwijl we aan de voet waren, hebben we ons rugzakske bij het loket achter gelaten en zijn we naar de gewezen huisvesting van de laatste "Katharen" gaan zien. Niet te geloven dat op zo'n kleine oppervlakte, zoveel mensen verbleven in die laatste maanden.
Over de verovering van het kasteel doen veel verhalen de ronden, welk is het juiste ...?
In de ruïne was een gids een levendig verhaal aan het vertellen wat elkeen wel boeide, al was het ook maar om een ogenblik in de schaduw van de oude muren te kunnen zitten.
Voor ons was het een moment om eens naar de komende dagen te kijken, de toppen waar we langs en over moesten. Toch wel prachtig hé de bergen ...
In Montségur hadden we een overnachting gereserveerd in "Hotel CosteS". De plaatselijke gites waren volzet wegens een wielertoeristen evenement, waar ongeveer 8000 fietsers verwacht werden.
Zoals de meeste bergdorpen, is Montségur ook een klein dorp enkel bekend omwille van de geschiedenis omtrent de Katharen. Bij een bezoek aan het museum kan je er allerhande zien ivb de Katharen en als je tijd hebt en een babbeltje wilt slaan met één van de bedienden dan ben je wellicht een paar uur zoet.
Op een terras het traject voor s'anderendaags bekijken. We gaan dan op weg naar Camurac via "Pelail" en "Gorge de la Frau"

Overnachting in : Hôtel CosteS