In de voetsporen van de Catharen

katharen route

De Catharen gebruikte dit pad in 10e eeuw om

naar hun ballingsoorden te trekken en zo een gevangenisstraf of de dood te ontvluchten. Via de bergen en passen langs bevriende huizen en gammele schuilplaatsen bereikten ze de Catalaanse gebieden en gingen naar Cerdange of Berguedà. Om dit pad te bewandelen heeft u 8 à 10 dagen nodig om vanuit Foix in Berga te geraken. Vanaf de voet van de Pyreneeën loopt de weg voorbij Roquefixade en Montségur met hun rotsachtige toppen als blikvanger. Zij klimt gestaag naar de grensovergang bij Puymorens(1920m) om vervolgens langzaam af te dalen in Spaanse richting. Op grote hoogte komt u in het Nationaal park van Orlu, waar de mens een zeldzaamheid is en de wolf die er zijn plaats heeft ingenomen. U zult minder geluk hebben om deze dieren op te werken dan de Isard.
Vertaling uit TopoGuides: Sur les traces des CatharesHoewel de route start vanuit Foix, beginnen wij een stuk verder in Montségur. Daar we al wat boeken gelezen hebben over Montségur willen een dag uittrekken om het gebied te bezoeken.
De geplande wandeltocht zal naar alle waarschijnlijkheid 12-dagen duren. Dit doordat we de mogelijke varianten zullen nemen ipv de route.
Vanaf Bellver de Cerdanya  lopen we door het Naruurpark Cadí - Moixeró. Er is ook nog een extra overnachtingsplaats voorzien tussen Baga en Gósol. In Gósol kunnen we misschien het huis van Picasso bezoeken.
Na de trektocht gaan we nog verpozen in Barcelone vooraleer huiswaarts te trekken.

Totale Stijgen: 8,398m - Dalen: 8,584m

Indien u suggesties of vragen heeft, zend een mailtje.
 • 21/08/07: Terug van weggeweest.
  Ok, de reis en de wandeling zit erop.
  't Was een prachtige trekking. 7 van de 12 geplande ettapes afgewerkt de rest hebben we gebruikt voor rustperiodes, wegens te moe.
  Hoe dan ook en het belangrijkste, we hebben ervan genoten.
  Bezig met het verslag en verwerken van de foto's.
 • 16/04/07: We kunnen vertrekken.
  Drie maand op voorhand kan je bij www.voyages-sncf.com.
  Voor de prijs van 141EURO met de nachttrein naar Foix.
  Vermoedelijke aankomst 's morgens rond 05u50. Zo hebben we nog een volle dag om naar Montségur te gaan en de streek te verkennen.

 • 11/04/07: voorbereiden van de paginas.
  de verschillende etapes worden in een pagina gebracht met info die we nu ongeveer weten.
  De info pagina bevat alle overnachtings adressen, transport en bibliografie

 • 09/04/07: Eerste overnachtingen zijn geboekt
  Na een nachtje op de trein, blijven we een dag in Montségur waar we gelukkig nog twee bedden hebben gevonden.
  Het weekend van 14/07 is daar volgeboekt wegens het paseren van de "Tour de France"

 • 29/03/07: Terug naar huis.
  We zijn nog niet vertrokken en al aan de terugvlucht gedacht. Vlucht vanuit Barcelona, waar we na de wandeling een aantal dagen zullen verpozen.
  We boekten bij VUELING AIRLINES. Als je vroeg genoeg bent en het komt je goed uit, vlieg je zelfs voor 20EURO enkel vlucht.