Sur les traces des Cathares ver La Forge/Ascou

ma 16/07: van Camurac naar La Forge


  • Camurac
  • Montaillou
  • Col de Balaguès
  • Col de Pierre Blanche
  • Col d' Ljou
  • Sorgéat
  • Ascou
  • La Forge
2.Camurac (1224m) – La Forge/Ascou (1093m): 05u45.

Na een heerlijk avondmaal en dito Frans ontbijt, vertrokken we in de vroege ochtend uurtjes naar Ascou (La Forge).
Het eerste wat we aandeden was Montaillou. Een boek die wij gelezen hadden was : ...

Van ver kon je de ruïne van het kasteel zien waar volgens geschriften, de plaatselijke priester Clergue meermaals de liefde bedreef met de kasteelvrouw. Mijn voorstelling van het dorp tijdens het lezen van het boek en de werkelijkheid, lag toch niet zover uit elkaar. Alhoewel ik het dorp verder van het kasteel vermoede.

Onze weg liep langs de ruïne naar het dal om vervolgens via een brede mooie veldweg klimmen richting "Col de Balagues". Hierboven was het een adembenemend zicht waar we tevens van een redelijke rustpauze genoten.
Nu verder op weg naar "Col d'Ijou", wat niet zo vlot verliep. Een aanduiding van de route was plots riebedebie, waardoor we na enkele honderden meters moesten constateren dat we lichtjes verkeerd gelopen waren. Bijna terug in Montaillou, via een andere weg. Dus, rechtsomkeer en daar zagen we dan bij een afdaling her en der wit/rood gemarkeerde paaltjes juist boven het gras uitsteken. Later bleek dat ik niet de enige was die het pad verloren had.

Dit pad liep naar een schaapskooi waar er enkele Paapjes hun territorium hadden afgebakend. Jammer, mijn toestelletjes was niet geschikt om ze op negatief vast te leggen. Van hieruit ging het over een brede grindweg, via "Col de Pierre Blanche", "Pla de Lagarde" waar we nog 9km van "Ascou" verwijderd waren, tot aan "Col d'Ijou".
Langs dit stuk, waren ze bezig met aanplantingen te doen. Her en der zag je zakken met wortelstokken liggen voor de aanplant. Op "Col d'Ijou" stonden hun barakken. Blijkbaar bleven ze hier ook slapen tijdens hun activiteiten.

Op "Col d'Ijou" kwam er een wandelaar in tegengestelde richting, die zij dat het wel wat warm was om de komende afdaling te doen. We hebben het ook geweten. In de blakende zon naar "Sorgeat" een afdaling van ruim 500m. Op het dorpsplein hebben we ons dan ook verscholen onder een "Linde" om dan later naar "Ascou" en "La Forge" te gaan.
In Ascou zelf was er geen overnachting mogelijkheid en daarom hadden we dan ook gereserveerd in "La Forge" nog een uurtje stappen.
Een aanrader, loop door naar "Orgeix" als je niet via de "Col l’Osque" naar "Orlu" wilt gaan.

Daar aangekomen zei de eigenaar, dat hij pas om 17u open gaat. Dus, nog maar een uur of twee op de bank buiten voor de deur een tukje doen.

Een mooie wandeldag achter de rug.

Stijgen: 759m - Dalen: 790m

Overnachting bij: Auberge La Forge d'Ascou