Sur les traces des Cathares ver Mérens-les-Vals

di 17/07: van La Forge naar Mérens-les-Vals 18Km


  • La Forge
  • Orgeix
  • Col de Joux
  • Mérens-les-Vals
3.La Forge (1093m) – Mérens-les-Vals (1060m): 08u15.

Na het klaargezette ontbijt in een klein keukentje (2 st brood pp met confituur en koffie. Melk vergeten), zijn we rond 06u30 vertrokken uit La Forge.

Langs de weg door het bos aan de overkant van Lac Goulours, terug naar Ascou. Onderweg hebben we nog een dode slang (adder?) gevonden. We gaan niet via Col de L'Osque naar Orlu, dit zou ons wel teveel vermoeien. Trouwens, de ganse morgen zat het gebergte in de wolken.

Via Fournit Grges en La Porteille,(990m) ging het naar Orgeix. Een prachtig oud stenen brugje brengt ons aan de overkant van de l'Orgiège, waarna het zigzaggend naar de “Cabanne du Ressec de Bas” 1280m gaat in de een mooie brede groene vallei “Vallée d'Orgeix”. Hier eventjes rust en een stukje “Lembas” eten voordat we opklimmen naar de “Col de Joux” die zowat 400m hoger ligt.

Voor de beklimming hebben we toch maar onze wandelstokken gebruikt, wat het een stuk gemakkelijker maakte. Tegen de middag waren we boven en konden we genieten van een uurtje rust. Een mooi berglandschap met ten zuiden een heleboel 2000ders, het gebergte waar we morgen in gaan richting Bésines. Hierboven is er nog een mooie pracht aan kleine bloemen te zien.

Zo nu nog eventjes verder klimmen over de “Sarrat de Larguis” naar “Cap de Carbonne” (1857m) om vervolgens via een degelijk wandelpad tussen een bloemen landschap af te dalen naar “Le Soula” (1100m) in Mérenes-les-Vals.

Voordat we naar de Gîte gingen moesten er zeker enkele foto's van het oud Romaans kerkje (ruïne), die we reeds van ver boven, genomen worden.

Mij was het niet opgevallen, maar enkel honderden meter in de richting van Bésines, waren er zwavelbaden. Jammer, het zou leuk geweest zijn om er eventjes in te verpozen.

In de réfuge, hadden we een nette kamer en goed sanitair. Het avondmaal wat bestond uit een groenten soep, kalkoenragout met puree, ijsje en natuurlijk wijn en water, werd om 19u opgediend. Dit genoten met een Frans, Deens en een ander Belgisch koppel. Aan de andere tafel waren Engelsen en Spanjaarden en Italianen aan het dineren.Onberkomen bij : Gîte d'étape Le Soula