Sur les traces des Cathares ver Camurac

zo 15/07: van Montségur naar Camurac


  • Montségur
  • Col de Liam
  • Pelail
  • Gorge de la Frau
  • Comus
  • Camurac
1. Montségur (690m) – Camurac (1224m): 04u30
Omdat we door de "Gorge de la Frau" willen zijn vóór het heetst van de dag, zijn we vroeg in de morgen vertrokken aan deze eerste etappe.

Het ontbijt was maar mager, twee stukjes brood met confituur en koffie van gisteravond. Gelukkig had ik het "Elfenbrood" (recept op de site van hiking.be) mee en konden we na een paar uur stappen een stevig ontbijt nemen.

Van Montségur ging het bergop naar "Col de Liam". Tijdens dit stuk van de etappe, was de "Pog" het overheersende beeld van het landschap. Bij zonsopgang en een beetje nevel was het een mooi beeld.
Op de col nog een laatste blik op de velden waar de koeien al klokkeluidend aan het ontbijten waren.

Langs de ... afdalend naar 605m om het gehucht "Pelail" in rust en vrede aan te treffen. Deze afdaling was soms wel stijl en glibberig.
In Pelail, heeft de gemeente een heuse rust en picknick plaats georganiseerd. Er stonden een paar tentjes en een mobile home. Hier hebben we dan ook ons innerlijke versterkt vooraleer we het tweede gedeelte, door de Gorge de la Frau aan te vatten. Van Pelail naar de ingang van de Gorge is het nog wel een asfalt Km te gaan.

"Gorge de la Frau" is wel niet te vergelijken met "Gorge de Verdon". Hier hebben we een smalle kloof zigzaggend tussen twee steile flanken over een afstand van ongeveer 2km.
Op de kaft van de gids is een "Bons Home" te zien met een ezel op stap. Die hebben we wel niet gezien, maar een koppel met hond en daarbij een ezel die voor het vervoer van de bagage zorgde, was wel een leuke verassing.
Hoog boven ons een paar reuze vogels, maar jammer genoeg geen verrekijker bij ... waren het deze die in ons Belgen landje vertoefden een paar weken voordien ?
Aan het einde van de Gorge gingen we over een brede grint weg en vervolgens een asfalt baan naar Comus.

In Comus wist ons de burgervader te vertellen waar er een postbus was en dat er ook een reservaat was waar je wolven kon bekijken. Wij stapten na een rustpauze verder naar Camurac, waar we in "gîte d'étape La Marmite" bij Mr. Peeters verbleven.

We hadden nog een hele namiddag om uit te rusten en een beetje in het dorp rond te lopen. In de late namiddag kwam er een groepje toe die via GR en andere wegen de Pyreneeën overlangs kruisten. Zij hadden een gids bij zich en de bagage werd van rustplaats naar rustplaats gevoerd.
Ook een lustige fietser kwam er nog bij. Vrouwlief begeleide hem met de wagen.

Het avondmaal dat verstrekt werd door mr Peters en vrouw gebruikten we samen. Van overvloed gesproken. De nodige wijn, en eerst nog een aperitief natuurlijk, een entree en hoofdschotel waar we naar hartelust konden van eten. Er was gelukkig nog plaats voor een dessert. Ik mag wel zeggen dat dit de lekkerste maaltijd van de ganse tocht was.

Mr. Peeters , eigenaar van "La Marmite" heeft Vlaamse roots. Zijn vader was in de tijd gevlucht uit België en heeft gediend in het Franse verzet.

Stijgen: 204m - Dalen: 0m
Overnachting : gîte d'étape La Marmite