GR56 in 4 dagen. 1: Botrange - Monschau

08/11/05 Botrange - Monschau: 20,8 Km

Vertrek 09u40.
Een grintweg brengt ons van Signal de Botrange" naar het Natuurcentrum "Hoge Venen". Kop koffie via een automaat. Cafetaria was pas om 10u open.
Via het brede sompig pad tussen bos en venen naar "La Béole". Op het pad kan je plots tot halfweg je scheenbeen in de grond zakken. Het was een mooi zicht over het veen gebied.
Wist je dat hier in het reservaat de "Roer/Rur" ontspringt?
Over een smal pad naar het eerste asfalt gedeelte richting "Troupa" en vervolgens "Koschbend IGN". Let hier wel op, want hier ga je scherp rechts af en je bent vlug voorbij het brede grint-pad dat je naar "Bovel (Pannensterkopf) IGN" moet brengen. Voorbij het kruispunt krijg je al een eerste blik van de gebouwen en windmolens over de grens. Een pad brengt je dan naar de cc 80m lange "Richelsley" rots waarop een groot kruis ter ere van prior Stephan Horrischen 1890 of de dorpspastoor van Kalterherberg, eerwaarde Arnoldy 1894. Door een praatje met een plaatselijke vrijwilliger van rond de 60j die bezig was de afgevallen bladeren op te ruimen en de nodige kaarsen vernieuwen, leerde ons dat er tussen 07/11 en 11/11 vliegmanoeuvres waren. En wij maar hopen dat we van stille lange wandelingen zouden kunnen genieten, Ha. Na ons vieruurtje dan via het pad naar de eerste van de twee grensovergangen met Duitsland en vervolgens over de weg naar Reinchenstein.
Voorbij het domein van "Reichenstein", kan je direct genieten van de Duitse wandelpaden, soms nogal een beetje verwilderd en soms een beetje sompig of ruw. Gr56 volgt hier de Rur richting Monschau. Heerlijke zichten, door de zonnestralen tussen de hoge naaldbomen op de rivier, vergezellen je richting Ehrensteinsley. Om de schuilhut van Ehrensteinsley te bereiken, moet je toch een stevige klim ondernemen over soms een modderig en dus glibberig pad. Om er een zicht te hebben op de omgeving, moet je er eigenlijk niet zijn want de bomen er om heen beperken je zicht tot een minimum afstand. Je kunt dan ook het pad volgen tot aan de "B258", wat misschien wel minder avontuurlijk is. Hoe dan ook, van de hut gaat het terug naar beneden om dan op ongeveer een 500m voor Monschau je weg te vervolgen op de "B258". Voorbij een glasblazerscentrum kom je dan aan de parking van "Burgau". Einde van de wandeling om 16u30. Op deze parking vervolgen we morgen onze weg.
Wij hadden een kamer besproken in het centrum bij een Belg in "alt Montjoie". Met een lekkere warme douche werd de vermoeidheid van ons afgespoeld en konden we genieten van een uiterst smakelijke maaltijd. Na nog een paar "Külsch" om 20u onder de wol.

Op Duits grondgebied is, in tegenstelling tot wat de auteur in de "GR56 topogids" meldt pag. 70 zie uitsnit hieronder), het pad aangeduid met het wit/rode signaal van "GR". Mijn uitgave is van juli 2000.


Van hier af verlaten we de "100"-bewegwijzering die we evenwel hier en daar nog zullen terugzien).
De "Rhein-Rureifelweg n° 12" bewegwijzering: > zal nu verder de draad zijn voor onze GR 56 "Oostkantons" en "Natuurpark Hoge Venen - Noord Eifel".